Članek

Katarina Majerhold

SREČNO IN USPEŠNO 2023

DELOVANJE SPLETNEGA PORTALA APOKALIPSA.SI

Objavljeno Jan 01, 2023

Najprej naj bralkam in bralcem zaželim srečno, srčno in uspešno leto 2023 v upanju, da bodo še naprej brale/-i naš portal, kakor do zdaj.

Zdaj pa naj nekaj besed namenim svojemu udejstvovanju in urednikovanju ter kako sem sploh začela ... Ker do leta 2021 nisem aktivno sodelovala z revija Apokalipsa, sem bila precej začudena, ko sem ugotovila, da revija do tedaj ni (bila) prisotna na spletu. Tako sem direktorju KUD Apokalipsa Primožu Reparju samoinciativno predlagala zasnovo spletnega portala apokalipsa.si, s čimer se je strinjal in dejal, da sem pri urednikovanju lahko povsem neodvisna – in tako je tudi bilo. Poleg tega sem za KUD Apokalipsa naredila zapise na wikipediji v treh jezikih (slovenskemu, angleškemu in hrvaškemu). 

Kaj naj rečem o uredniškem letu 2022? Bilo je zanimivo. Do zdaj sem bila odgovorna urednica (Andragoških spoznanj 2008–2012), kar pomeni, da sem skrbela predvsem za tehnične zadeve in izvedbo tiskane revije, tokrat pa sem delala prav vse, od pridobivanja člankov do njihove lekture, urednikovanja in objav na spletu skupaj z izborom fotografij.

Na začetku mi je prvih nekaj avtorjev s področja leposlovja poslal in predlagal Jurij Hudolin, kasneje so mi svojo poezijo in prozo poslali/-e nekateri/-e avtorji in avtorice sami/-e. Recenzentki so mi predlagali na uredništvu revije, nekaj avtorjev in avtoric pa sem pridobila prek svojih kontaktov, a moram reči, da moji kontakti niso bili ravno navdušeni nad urednikovanjem na apokalipsa.si in jih povsem razumem.

Namreč, kot zmerna levičarka in ateistka sem spoznala, da ne glede na to, da smo lahko vsi/-e strpni/-e ali v sodobnejšem žargonu rečeno, vključujoči/-e in raznoliki/-e, pa so naši nazori pomembni. Svetovni nazor vključuje sklop naših prepričanj, vrednot in spoznanj, ki jih imamo o samih sebi, drugih in svetu in ki smo si jih izoblikovali od mladosti dalje. Ta prepričanja in vrednote so sooblikovali šola, okolje, v katerem smo zrasli in kakor kažejo moje (sedanje) izkušnje, je tako, da lahko, in je tudi prav, da smo vključujoči do drugih in drugačnih svetovnih nazorov, vendar to tudi pomeni, da smo drugačni/-e in da imamo drugačna znanja, vrednote, izkušnje in prepričanja, kar pomeni, da se boljše počutimo v okolju s podobno mislečimi ljudmi. Vse to je že znano in vemo tudi, da lahko okolja s preveč podobnimi ljudmi ustvarjajo okolje s predsodki in prevladovanjem (moči) večine, vendar ne da bi preveč pojasnjevala verjetno razumete, da se z različno mislečimi občasno prav tako pojavijo svetovnonazorska razhajanja, zaradi česar sem se sprva odločala, da bom delo glavne urednice sprva opravljala do junija, julija 2023, vendar sem se nato odločila, da bom z delom nadaljevala, predvsem zato, ker mi Primož Repar pusti svobodo, da delo opravljam kakor želim, zato med svoje avtorice/-je ter bralke/-ce vabim tudi tiste, ki ste levičarke/-ji in ateistke/-i. Navsezadnje je pri KUD Apokalipsa »... v ospredju združenje žive kulture, saj gre za neformalno skupino sodelavcev – pesnikov, filozofov, esejistov, znanstvenikov, pisateljev, umetnikov, slikarjev idr.« različnih usmeritev in nazorov.

Upam, da ste tisti/-e, ki ste 2022 spremljali/e delovanje portala apokalipsa.si zadovoljni/-e in da ga boste še naprej obiskovali/-e ter boste še bolj zadovoljni/e. Sicer pa naj zaključim ta kratki zapis, da je bilo sodelovanje z vsemi avtorji in avtoricami zgledno in prijetno in verjemam, da bo takšno tudi v prihodnosti.

#kultura #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk