Zdaj se predvaja
apokalipsa
Izberi seznam predvajanja:
Katarina Majerhold SREČNO IN USPEŠNO 2023 DELOVANJE SPLETNEGA PORTALA APOKALIPSA.SI

Najprej naj bralkam in bralcem zaželim srečno, srčno in uspešno leto 2023 v upanju, da bodo še naprej brale/-i naš portal, kakor do zdaj.

Zdaj pa naj nekaj besed namenim svojemu udejstvovanju in urednikovanju ter kako sem sploh začela ... Ker do leta 2021 nisem aktivno sodelovala z revija Apokalipsa, sem bila precej začudena, ko sem ugotovila, da revija do tedaj ni (bila) prisotna na spletu. Tako sem direktorju KUD Apokalipsa Primožu Reparju samoinciativno predlagala zasnovo spletnega portala apokalipsa.si, s čimer se je strinjal in dejal, da sem pri urednikovanju lahko povsem neodvisna – in tako je tudi bilo. Poleg tega sem za KUD Apokalipsa naredila zapise na wikipediji v treh jezikih (slovenskemu, angleškemu in hrvaškemu). 

Kaj naj rečem o uredniškem letu 2022? Bilo je zanimivo. Do zdaj sem bila odgovorna urednica (Andragoških spoznanj 2008–2012), kar pomeni, da sem skrbela predvsem za tehnične zadeve in izvedbo tiskane revije, tokrat pa sem delala prav vse, od pridobivanja člankov do njihove lekture, urednikovanja in objav na spletu skupaj z izborom fotografij.

Na začetku mi je prvih nekaj avtorjev s področja leposlovja poslal in predlagal Jurij Hudolin, kasneje so mi svojo poezijo in prozo poslali/-e nekateri/-e avtorji in avtorice sami/-e. Recenzentki so mi predlagali na uredništvu revije, nekaj avtorjev in avtoric pa sem pridobila prek svojih kontaktov, a moram reči, da moji kontakti niso bili ravno navdušeni nad urednikovanjem na apokalipsa.si in jih povsem razumem.

Namreč, kot zmerna levičarka in ateistka sem spoznala, da ne glede na to, da smo lahko vsi/-e strpni/-e ali v sodobnejšem žargonu rečeno, vključujoči/-e in raznoliki/-e, pa so naši nazori pomembni. Svetovni nazor vključuje sklop naših prepričanj, vrednot in spoznanj, ki jih imamo o samih sebi, drugih in svetu in ki smo si jih izoblikovali od mladosti dalje. Ta prepričanja in vrednote so sooblikovali šola, okolje, v katerem smo zrasli in kakor kažejo moje (sedanje) izkušnje, je tako, da lahko, in je tudi prav, da smo vključujoči do drugih in drugačnih svetovnih nazorov, vendar to tudi pomeni, da smo drugačni/-e in da imamo drugačna znanja, vrednote, izkušnje in prepričanja, kar pomeni, da se boljše počutimo v okolju s podobno mislečimi ljudmi. Vse to je že znano in vemo tudi, da lahko okolja s preveč podobnimi ljudmi ustvarjajo okolje s predsodki in prevladovanjem (moči) večine, vendar ne da bi preveč pojasnjevala verjetno razumete, da se z različno mislečimi občasno prav tako pojavijo svetovnonazorska razhajanja, zaradi česar sem se odločila, da bom delo glavne urednice opravljala do marca, eventuelno aprila 2023.   

Upam, da ste tisti/-e, ki ste 2022 spremljali/e delovanje portala apokalipsa.si zadovoljni/-e in da ga boste še naprej obiskovali/-e ter boste še bolj zadovoljni/e. Sicer pa naj zaključim ta kratki zapis, da je bilo sodelovanje z vsemi avtorji in avtoricami zgledno in prijetno in verjemam, da bo takšno tudi v prihodnosti.

Zadnje objave
JUBILEJNO LETO
MARK NOWAK, DRUŽBENA POETIKA, prevedel Blaž Gselman, Ljubljana: Sophia, zbirka Naprej!, 2021
SMRT IN APOTEOZA - in memoriam Simon Fink Jugovic
PESMI
ZAKAJ PIŠEM V KATALONŠČINI?
Najbolj obiskano
1
JUBILEJNO LETO
2
MARK NOWAK, DRUŽBENA POETIKA, prevedel Blaž Gselman, Ljubljana: Sophia, zbirka Naprej!, 2021
3
PESMI
4
SREČNO IN USPEŠNO 2023
5
SMRT IN APOTEOZA - in memoriam Simon Fink Jugovic
Sorodne vsebine
(VSAKDANJA) REALNOST IN LEZBIJKE V FILMSKI UMETNOSTI?
DOVOLJ CELIBATA